Slujbă Arhierească la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” din s. Răciula

DSCN2325_измен.размер

 

În sîmbăta din a III-a săptămînă a Postului Mare, 14 martie 2015Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” din satul Răciula, raionul Călăraşi. Slujba arhierească a fost prilejuită de împlinirea a 90 ani de viaţă a maicii stareţe.

    Ierarhul a fost întâmpinat de omagiata zilei acesteia Egumena Eustafia (ROTARI), stareţa mănăstirii împreună cu obştea monahală şi soborul de preoţi şi diaconi.

Alături de Chiriarh au coliturghisit Preşedintele Departamentului Eparhial Mănăstiri şi Viaţă Monahală,Arhimandritul KIRIL (Braguţa), Secretarul Eparhial, Protoiereul Vadim COROSTINSCHI, soborul de preoţi şi diaconi slujitori ai mănăstirii şi alţi preoţi invitaţi, fiind prezenţi şi toţi stareţii şi stareţele mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei noastre.

În cadrul Sfintei Liturghii, omagiata zilei acesteia, Stareţa mănăstirii, Egumena EUSTAFIA (Rotari), a fost decorată de către Ierarh cu ordinul ,,Meritul Bisericesc” gradul I iar duhovnicul mănăstirii Arhimandritul PAFNUTIE (Popa) a fost de corat de Chiriarh cu Madalia Eparhială ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” gradul II, cu ocazia împlinirii a 20 ani de mănăstire.

Astăzi cu binecuvîntarea Ierarhului au fost aduse spre închinare părticele din moaștele mai multor sfinți.

Tot astăzi Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfînta Cuvioasă Muceniţă Evdochia, după citirea pericopei evanghelice, Chiriarhul a ţinut un cuvânt de învăţătură din viaţa sfintei: „Cine poate povesti intoarcerea sa catre Hristos? Cine poate povesti viata sa cea veche, petrecuta in desfranari nenumarate, in bogatie nedreapta, in credinta paganeasca? Si cine poate reda gasirea, de catre acest suflet cu totul patruns de lumea faradelegii si a pacatului, a lui Hristos? Cine poate povesti lepadarea de toate, de viata dinainte, de viata de aici, prin rastignirea impreuna cu Hristos? Cine va putea povesti minunile sale, cu harul cel dumnezeiesc, cine va putea povesti viata sa de monahie? Cine poate povesti viata sa cea noua intru Hristos? Cine dintre noi, fratilor, surorilor, va auzi vreodata de la Hristos acestea?:

“Fiică Evdochio, trezeşte-te şi stai în credinţă bărbăteşte, că a venit vremea ca să mărturiseşti numele Meu şi să preamăreşti slava Mea; iată ţi s-a gătit nevoinţa prin care să alergi. Vor năvăli asupra ta îndată nişte oameni înfricoşaţi ca nişte fiare, iar tu nu te tulbura şi nici nu te înspăimânta, că Eu voi fi cu tine împreună călător şi ajutător, întru toate nevoinţele şi ostenelile tale“.”.

După încheerea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul, împreună cu soborul de preoţi prezent a oficiat un Te Deum de mulţumire şi sfinţirea Troiţei recent înălţate pe teritoriul mănăstirii, închinată Noilor Mucenici şi Mărturisitori la finele căruia a dăruit maicii stareţe o icoană cu chipul Maicii Domnului pentru ca şi în continuare Preasfînta Născătoare de Dumnezeu să o întărească cu purtarea ei de grijă, iar din partea tuturor stareţilor şi stareţelor mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei noastre, Preşedintele Departamentului Eparhial Mănăstiri şi Viaţă Monahală, Arhimandritul KIRIL (Braguţa), a adus în dar omagiatei o Cruce cu pietre scumpe.

La încheere Egumena Eustafia, a mulţumit Ierarhului pentru cuvîntul de învăţătură şi purtarea de grijă ce o are pentru sfintele mănăstiri, invitînd Ierarhul să viziteze mănăstirea şi cu alte ocazii fiind mereu bucuroşi de prezenţa Episcopului.

Egumena Eustafia (ROTARI) este cea mai înaintată în vîrstă din toate stareţele din cuprinsul Episcopiei noastre, fiind şi un exemplu unic de trăire a vieţii în mănăstire. A lucrat cele duhovniceşti de la vîrsta de 6 ani cînd mama ei a încredinţato unei mătuşe, vieţuitoare a mănăstirii, este stareţă a mănăstirii deja de 26 ani, să ne rugăm Bunului Dumnezeu ca să o întărească întru mulţi şi fericiţii ani !!! .

Tot aici  Preasfinția Sa a vizitat pe monahinia SOSIPATRA vețuitoare a acestei mănăstiri pe care Ierarhul o cunoaște din copilăriei cu care a avut o discuție duhovniciască.

free counters
Powered by WordPress | Sinterklaas 2010 en 2010 Sinterklaas 2010. | oh oh valtho Barbie oh oh cherso, WPW and Free wordpress themes