Preşedintele Departamentului Eparhial, Mănăstiri şi Viaţă Monahală, Arhimandritul Kiril (Braguţa) a luat parte la Slujba Arhierească din Satul Sculeni, Raionul Ungheni alături de un Sobor de Arhierei

EUN_5012_новый размер

 

     26 iulie 2015. În duminica a VIII-a după rusalii la invitaţia parohului bisericii din satul Sculeni, raionul Ungheni, Preşedintele Departamentului Eparhial Mănăstiri şi Viaţă Monahală, Arhimandritul KIRIL (Braguţa), a luat parte la slujba praznicală alături de un sobor de Arhierei.

     Îaltpreasfinţitul VICHENTIE, Mitropolitul Taşchentului şi Uzbechistanului, împreună cu Chiriarhul locului Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, şi un sobor impunător de preoţi şi diaconi au oficiat Sfînta şi Dumnezeeasca Liturghie în biserica ,,Naşterea Maicii Domnului” din localitatea dată.

În dimineața zilei Ierarhii invitați au fost întîmpinați la marginea satului de primarul localităţii Dn Vasile CASIAN iar la biserică de parohul bisericii Protoiereul Bartolomeu TURTUREANU, care este şi protopopul circumscripţiei Ungheni, împreună cu creștinii din localitate.

Slujba praznicală a demarat cu rînduiala Sfințirii Prestolului și a întregii biserici după o reparaţie capitală şi finisarea picturii după care a urmat Sfînta Liturghie.

Alături de Ierarhi au coliturghisit un sobor ales de preoți și diaconi, printre care, parohul bisericii, Protoiereul Bartolomeu TURTUREANU, Preşedintele Departamentului Eparhial Mănăstiri şi Viaţă Monahală, Arhimandritul KIRIL (Braguţa), Stareţul mănăstirii Căpriana, Arhimandritul FILARET (Cuzmin), Secretarul Vicariatului de Soroca, Protoiereul Nicolae CRAVEŢ.

În cadrul Sfintei Liturghii parohul bisericii Protoiereul Bartolomeu TURTUREANU, a fost decorat cu dreptul de a purta Cruce cu pietre scumpe, pentru meritele, sîrguința și munca depusă la reparaţia bisericii şi buna administrare a protopopiatului încredinţat, Deasemenea la această slujbă Protoiereul Serghei MIZIN, parohul bisericii „Tuturor Sfinţilor” din satul Buciumeni a fost decorat cu dreptul de a purta Cruce cu petre scumpe iar Protoiereul Simion CULEAC, parohul paraclisului „Sf. Trei Ierarhi” din incinta Cetrului Eparhial Ungheni, a fost decorat cu dreptul de a purta Paliţa.

După citirea pericopei evanghelice Înaltpreasfinţitul VICHENTIE, Mitropolitul Taşchentului şi Uzbechistanului, care este băştinaş al acestei localităţi a ţinut un cuvînt de învăţătură în cadrul căruia a explicat ideea evangheliei de astăzi.

După oficierea Sfintei Liturghii, Ierarhii însoțiți de soborul de preoți și diaconi slujitori au săvîrșit tradiționalul înconjor al bisericii cu citirea pericopelor evanghelice ale învierii încheiind cu un Te Deum de mulțumire.

După Te Deumul de mulțumire parohul bisericii a primit cadou din partea Preasfinţitului PETRU o cruce cu pietre scumpe iar ctitorii sfântului locaș au fost decorați cu Medalii Eparhiale și Diplome Arhierești. Tot aici Preasfinția Sa PETRU, a mulțumit Mitropolitului oaspete pentru prezența în cuprinsul Episcopiei noastre, şi drept mulţumire pentru prezenţă şi aportul adus la renovarea bisericii din satul natal, Chiriarhul la decorat cu medalia Eparhială „Sf. Ap. Petru şi Pavel”  gradul I, şi  I-a adus în dar o panaghie. La rîndul său Înaltpreasfinţitul VICHENTIE a mulţumit ierarhului gazdă pentru primirea călduroasă înmînîndu-i un complect de panaghii.

La final Ierarhii, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi au oficiat litia pentru cei adormiţi la mormîntul din curtea bisericii a Protoiereului Mitrofor Dumitru TURTUREANU, fost protopop, duhovnic și paroh al cîtorva biserici din protopopiatul Ungheni iar în ultima perioadă paroh de onoare al bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din satul Sculeni, raionul Ungheni.

În după-amiaza zilei, după finisarea serviciilor divine la biserica ,,Naşterea Maicii Domnului”, din satul Sculeni, raionul Ungheni, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, împreună cu Îaltpreasfinţitul VICHENTIE, Mitropolitul Taşchentului şi Uzbechistanului, s-au deplasat la Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din or. Ungheni.

Aici, Preasfințitul Episcop PETRU, a prezentat Mitropolitului oaspete, Catedrala Episcopală și şantierul de construcţii a viitoarei Catedrale, în cinstea Icoanei Maicii Domnului de la Hîrbovăț.

Apoi, Ierarhii s-au deplasat la Centrul Eparhial, din orașul Ungheni, aici Episcopul locului, a prezentat oaspetelui birourile Departamentelor Eparhiale şi a colaboratorilor Centrului Eparhial Ungheni.

free counters
Powered by WordPress | Sinterklaas 2010 en 2010 Sinterklaas 2010. | oh oh valtho Barbie oh oh cherso, WPW and Free wordpress themes