De sărbătoare Înălţării Domnului la cer, care este una dintre cele 12 praznice împărăteşti ale Bisericii noastre şi prăznuim momentul în care, în prezenţa apostolilor Săi, Domnul nostru Iisus Hristos s-a înălţat la cer de pe muntele Măslinilor şi a avut loc la 40 de zile de la Înviere, Prea Sfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni s-a aflat în mijlocul credincioşilor şi monahilor de la Mănăstirea “Înălţarea Domnului” din Hârjauca, r-nul Călăraşi.
Aici, Ierarhul a fost întâmpinat călduros de către Egumenul Mănăstiriei Înălţarea Domnului Hârjauca – Arhimandritul KIRIL (Braguţa) împreună cu obştea monahală, clericii, diaconii şi mulţimea de credincioşi care au venit să se împărtăşească duhovniceşte din această slujbă arhierească.
Pentru activitatea sârguincioasă depusă în mănăstire, şi pentru cârmuirea ei cu sârguinţă şi înţelepciune, Prea Sfinţia Sa a decorat cu Medalia Eparhială “Sf.Cnz.Alexandru Nevski” gr.II pe Arhimandritul KIRIL (Braguţa) şi tot în timpul sfintei Liturghii au fost hirotoniţi tânărul Constantin CRIVOI în treapta de DIACON iar diaconul Vasile ROTARI în treapta PREOŢIEI.
După citirea pericopei evanghelice, secretarul eparhial Arhimandritul IOAN Moşneguţu a ţinut un cuvânt de învăţătură despre importanţa sărbătorii Înălţării Domnului la cer:
“Nu era destul ca natura omeneasca, prin Hristos, s-a ridicat la cer? Nu era destul ca ea a ajuns in lacasul ingerilor? Nu era, oare, aceasta cinste negraita? Insa ea a trecut mai presus de ingeri, s-a inaltat peste arhangheli, peste heruvimi si serafimi, si nu s-a oprit pana ce a sezut pe tronul lui Dumnezeu. Socoteste cat de jos statea inainte natura omeneasca si cat de sus s-a ridicat! Nu se putea sa cada mai jos decat cazuse omenirea, si nici mai sus nu putea a se ridica decat a ridicat-o Hristos. Caci natura omeneasca prin Hristos s-a ridicat la cer”.
După încheierea Sfintei Liturghii, Prea Sfinţitul PETRU, a ţinut un cuvânt de învăţătură şi a indemnat de a ţine la valorile noastre creştine şi de a ajuta bisericile şi mănăstirile la renovarea lor ca să le dăm frumuseţea şi faima mai dinainte, după care a oficiat un Te Deum de mulţumire cu înconjurarea bisericii mănăstirii, după care Chiriarhul a adus felicitări părintelui stareţ cu această zi importantă pentru mănăstire, dar şi pentru sfinţia sa, fiind totodată omagiat cu sărbătoarea în cinstea Sfinţilor întocmai cu Apostolii Kiril şi Metodie, învăţătorii solvenilor.
După încheierea Sfintei Liturghii, ierarhul s-a deplasat la mormîntul Arhimandritului EVLOGHIE (Nicolenco) unde a săvîrşit Litia morţească.
La cuvântul de felicitare sau alăturat, stareţii şi stareţele din eparhie, preoţii, credincioşii şi un grup de copii care au făcut şi o mică prezentare cu poiezii şi colind de Înăţarea Domnului.